Sociálny dialóg pomohol udržať sociálny zmier, tvrdí Fico

01.05.2013 Žilina

Žilina 1. mája (TASR) – Slovenská vláda vedie s odborármi konštruktívny sociálny dialóg, vďaka ktorému sa podarilo zvládnuť aj novelizáciu Zákonníka práce (ZP) a udržať sociálny zmier. Na prvomájovom zhromaždení Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR pri príležitosti sviatku práce to dnes v Žiline povedal predseda vlády SR Robert Fico.

Zdôraznil, že zmena Zákonníka práce nemala negatívny vplyv na zamestnanosť. „Sú na to jasné dôkazy. Nehovoriac o tom, že došlo k miernemu poklesu nezamestnanosti, čo je pozitívna správa. V iných krajinách prijali podstatne tvrdšie novelizácie, liberálne a rovnako tam nezamestnanosť rastie,“ povedal Fico.

Vláda podľa premiéra ukazuje akčnosť v boji proti nezamestnanosti a robí opatrenia na podporu hospodárskeho rastu. „Preto mám pocit, že sa môžem bez akýchkoľvek problémov postaviť pred odborárov a komunikovať s nimi ako rovný s rovnými. Poďakoval som odborárom za to, že zastupujú záujmy zamestnancov. Aj za to, že v sociálnom zmieri vedeli urobiť ústupky, bez ktorých by sa ťažko dosahovali súčasné výsledky,“ uviedol premiér.

Prezident KOZ SR Jozef Kollár označil sociálny dialóg za nadštandardný. „Samotná Európska únia (EÚ) vo vyhodnoteniach píše, že kde funguje sociálny dialóg, tam sa ľahšie prijímajú aj reštrikčné opatrenia, ktoré dopadajú na obyčajných ľudí. Je to o tom, že si vyjasníme jednoznačné vzťahy, možnosti, ktoré má vláda a možno iba hlúpy partner by nerešpektoval problémy, ktoré nezavinila vláda SR, ale je to dopad celosvetovej hospodárskej krízy,“ dodal Kollár.
 

Vyberte región